Táblaképfestészeti Biennále Szegeden

Táblaképfestészeti Biennále Szegeden

Csaknem százhúsz alkotást mutatnak be a XVI. Táblaképfestészeti Biennálén, a hazai kortárs festészetet reprezentáló tárlat pénteken nyílik a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a kiállítás anyagát bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a biennále 1983-as indulását követően egészen a rendszerváltásig a magyar festészet egyik fontos eseménye volt, a korszak jelentős alkotói közül sokan bemutatkoztak rajta.

A következő másfél évtizedben a tárlat inkább helyi érdekűvé vált. A Reök-palota megnyitását követően, 2008-tól azonban megváltozott az anyag válogatása, a szabad beadásos rendszer mellett meghívást kaptak a kiállítóhelyen rendszeresen bemutatkozó alkotók, a kortárs képzőművészet meghatározó szereplői.

Több száz műből válogatott a zsűri

Az elmúlt évek munkájának köszönhető, hogy az idei seregszemlére - rekordszámú -csaknem hatszáz alkotás érkezett, ezek közül választotta ki két körben a zsűri azt a csaknem százhúsz munkát, melyet bemutatnak a szecessziós palotában - közölte a kiállítás kurátora.

A szakember kifejtette, hogy a képek válogatásakor törekedtek a stiláris sokszínűségre. Némileg csökkent a figuratív, illetve a fotórealista alkotások aránya, köszönhetően annak, hogy a tavasszal Szegeden rendezett, a hazai geometrikus törekvéseket bemutató kiállításon szereplő művészek közül sokan fontosnak tartották a részvételt a biennálén is.

Forrás: MTI