Kisvárdai kistérség

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amely az Észak-Alföld régióba tartozik, Magyarország legkeletibb megyéje. Északkeletről Ukrajna, délkeletről Románia délnyugatról Hajdú-Bihar megye, északról Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szlovákia határolja. Megyeszékhely: Nyíregyháza.

Földrajzilag a megye változatos, dombság és síkság is található itt. Két tájegységre tagolható, a Nyírségre és a Felső-Tisza-vidékre. Az Alföld legkeletibb részét alkotó Nyírség kb. 78%-a tartozik a megyéhez, a Felső-Tisza-vidék kistájai közül a Rétköz teljes mértékben, a Szatmári-síkságnak, a Beregi-síkságnak és az Ecsedi-lápnak pedig egy-egy része tartozik a megyéhez. A megye legmagasabb pontja a Kaszonyi-hegy (240 m).

Történelem:

Szabolcs a legrégibb vármegyék közé tartozott. Területe 1876-ig a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati, valamint Hajdú-Bihar megye északi és nyugati részeit foglalta magába. A 17. századtól a Hajdú városok kiváltak a megyéből, létrehozva a Hajdú kerületet. Az 1876-os megyerendezés során a megye délnyugati területei a Hajdú kerületből alakult Hajdú vármegyéhez kerültek. Ugyancsak ekkor lett a vármegye székhelye Nagykálló helyett Nyíregyháza.

A Szatmár vármegyét Szent István király hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezése idején Szatmárvár központtal valószínűleg a Kaplon nemzetség birtokaira alapozva.

Bereg vármegye előzménye a tatárjárás előtt a beregi erdőispánság volt. Bereg vármegye a tatárjárást követően alakult ki Borsova vármegye területén. Első említése 1248-ból származik. 1299-ben már nemesi vármegye. A 14. század elején Munkács vára volt a központ. a 16–17. században a Felső-magyarországi Főkapitányság része, amelyet 1606-ban, 1624-ben, 1645-ben átengedtek az erdélyi fejedelmeknek. A karlócai békekötés után a Magyar Királyság része Munkács központtal.

A mai megye az 1950-es megyerendezéskor jött létre Szabolcs megye és Szatmár-Bereg megye egyesítésével és a határok kiigazításával. 1950 és 1989 között Szabolcs-Szatmár megye volt a neve.

A megye hagyományosan az ország "népességellátójának" tekinthető, ugyanis a vitális, jó népmozgalmi arányszámokkal rendelkező (korábbi) mezőgazdasági népesség (református és katolikus egyaránt) főleg az 1950-es évektől (a mezőgazdaság modernizációját követően) tömegesen vándorolt az ország iparosodó megyéibe (főleg a szomszédos Borsodba), és - az országban a legkevésbé vitális népességének köszönhetően az 1960-as évektől egyre inkább demográfiai vákumba került - Budapestre, biztosítva ezáltal a megefelelő számú munkerőt ezen térségek számára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére jellemző földrajzi pontjai:

Szélső települések égtájak szerint:
- a megye legészakibb települése Zsurk (Záhonyi kistérség),
- a megye legdélibb települése Penészlek (Nyírbátori kistérség),
- a megye legkeletibb települése Garbolc (Fehérgyarmati kistérség),
- a megye legnyugatibb települése Tiszadob (Tiszavasvári kistérség).

Kistérségei:

Baktalórántházai kistérség
Csengeri kistérség
Fehérgyarmati kistérség
Ibrány–Nagyhalászi kistérség
Kisvárdai kistérség
Mátészalkai kistérség
Nagykállói kistérség
Nyírbátori kistérség
Nyíregyházai kistérség
Tiszavasvári kistérség
Vásárosnaményi kistérség
Záhonyi kistérség

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6
Névsorrend változtatása Web Polgármester
Ajak www.ajak.hu Kerekes Miklós
Anarcs www.anarcs.hu Kalinák József János
Döge www.doge.hu Dr. Nagy Péter
Dombrád www.dombrad.hu Kozmáné Kasza Veronika
Fényeslitke www.fenyeslitke.hu Mártha Mihály Tibor
Gyulaháza www.gyulahaza.hu Bardi Béla László
Jéke www.jeke.hu Kovács József
Kékcse www.kekcse.hu Szekeres Katalin
Kisvárda www.kisvarda.hu Leleszi Tibor
Lövőpetri www.lovopetri.hu Tóth László József
Mezőladány www.mezoladany.hu Bartha Attila
Nyírlövő www.nyirlovo.hupont.hu Durbák Ferenc
Pap www.pap.hu Czérna Gábor
Pátroha www.patroha.hu Tóth Sándor
Rétközberencs www.retkozberencs.hu Zborai Tiborné
Szabolcsbáka www.szabolcsbaka.hu Somogyi László
Szabolcsveresmart www.szabolcsveresmart.hu Nagy Béla
Tiszakanyár www.tiszakanyar.hu Háda György
Tornyospálca www.tornyospalca.hu Lukácsi Attila László
Újdombrád www.ujdombrad.hu Kállai András
Újkenéz www.ujkenez.hu Dicső Zoltán