Kulturális látnivalók

 
Kulturális látnivalók
 
Budapest
 
Budapest világörökségi helyszínként elismert látnivalói a Duna-part látképe és a Budai Várnegyed, valamint az Andrássy út és történelmi környezete. A főváros számtalan egyéb látnivalója között nemzetközi viszonylatban is különleges műemlékek, templomok, kastélyok, ókori, középkori és törökkori emlékek, barokk, klasszicista, romantikus, neoreneszánsz, eklektikus és szecessziós stílusú középületek és lakóházak, 223 múzeum és galéria (közöttük jó néhány nemzetközi rangú gyűjteménnyel), történelmi hidak, valamint a köztéri szobrok, emlékművek sokasága található.
 
Tihany és a Tihanyi Apátság
 
Tihany az 1950-60as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzerejét elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek nyújtják, valamint az egyedülálló természeti környezet és maga a Balaton. Igényesen kialakított közterek, remek panorámával rendelkező éttermek, szép kikötő, páratlan történelmi és kulturális kincsek, és persze az odalátogató turisták, akik a híres tihanyi visszhangra kíváncsiak. 
Állítólag az elmúlt 40 évben fokozatosan gyengült a visszhang ereje, de szélcsendes időben, főleg esténként, még mindig szépen visszahallani minden szót. Az 1055-ben I. András által alapított bencés monostor az egyik legrégebbi egyházi és történelmi épületünk, alapító okirata pedig az egyik legrégebbi nyelvi emlékünk. 1889-90 táján még Székely Bertalan is részt vett a restaurálási munkálatokban. Az Apátságban vezetett séták indulnak. Nem érdemes kihagyni, csakúgy, mint a környék régi parasztházait, és a remetetelep földbe vájt barátlakásait sem.
 
Nagy érdeklődésnek örvend a Tihanyi Levendulaház Látogatóközpont is, amely minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. Ennek keretében minden év nyarán megrendezésre kerül a Tihanyi Levendula Fesztivál is.
 
Hévíz
 
Nagy érdeklődésnek örvend hazai és külföldi turisták részéről egyaránt a világ legnagyobb és Európa legmélyebb élő (biológiailag aktív) termáltava, melynek közel 2000 éves múltja Magyarország hírnevét is öregbíti. A tó vízét tápláló forrás másfél millió éves, tehát idősebb, mint a Balaton. Szerencsére a 80-as években befejeződött a bauxitbányászat, így ma már semmi sem veszélyezteti a tavat tápláló forrást. A tóban található mikró-szilikát kristályok segítségével a pórusokon keresztül testünkben felszívódnak a gyógyító ásványi sók. A tó bőséges vízhozama állandó frissességet biztosít a fürdőzőknek.
Az egyik legszebb jelenség télen tapasztalható, amikor kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén belélegezve jót tesz például a hangszálaknak. A hévízi fürdő és gyógy komplexum jól kiépített, a szolgáltatások színvonalasak és Budapesttől alig 200 kilométerre található.
 
Sümegi Vár
 
A Balatontól 20 kilométerre, meredek lejtők fogják körbe a 270 méteres magasságba emelkedő Sümegi Várat, amely egyes történészek szerint soha nem került török kézre. Az éves programsorozat általában március 15. után kezdődik, és egészen decemberéig tartanak a vártámadások, lovagi tornák, históriás történelmi játékok, ökörsütések, zenei programok, íjászat, és jobbnál jobb középkori lakomák. A várbelépő 1000 forint, és a lustábbaknak még vártaxi is üzemel 400 forintért.
Mivel Magyarországon először a Sümegi Várban rendeztek középkori játékokat, a lovagi tornák és mulattságok szervezésében elég nagy tapasztalata van a helybélieknek. A Történelmi Lovasjátékokat a vár lábánál található Lovagi Arénában (befogadóképessége 1000 fő), vagy a fedett Nagy Lovagteremben (befogadóképessége: 500 fő) rendezik meg.
 
Tokaji borvidék
 
A Tisza és a Bodrog torkolatában meghúzódó hegyvidéki falu, minden túlzás nélkül világhírű. A külföldi turisták úgy gondolják, hogy az itteni borospince-túrákon kóstolt tokaji borok minőségükben egyenrangúak a legdrágább bourdeaux-i és portói borokkal. Miért ne kerekedhetnénk mi is fel a hétvégén, és miért ne tölthetnénk el valamelyik falusi vendéglátónál egy-két éjszakát? Miért ne ücsöröghetnénk a Nagy-Kopasz- Hegy alján ásott és lyukpince sorok előtt bort iszogatva? Miért ne barangolhatnánk végig a borvidék 24 települését, és miért ne lehetnénk mi is részesei annak az élménynek, ami világörökség részét képző borvidék felfedezésével jár?
 
Esztergomi Bazilika
 
Már csak a gondolat is elképesztő, hogy a Duna jobb partján, a Várhegyen magasodó Eszertgomi Bazilika szemtanúja volt a magyar államiság megalapításának.
Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete, amit-méreteit tekintve- csak a római Szent Péter-bazilika (132 méter), a londoni Szent Pál-katedrális (108 méter) és a Kölni dóm (157 méter) előzi meg. A Székesegyház nemcsak méreteit, hanem kulturális értékét illetően is óriási értéket képvisel: Az Árpád-kori Magyarország fővárosa, és a Bazilika ma is kellemes egynapos úti cél.
 
Káli medence
 
Egyedülálló természetföldrajza és szubmediterrán klímája önálló, és igen értékes tájegysége az országnak. A vidék szinte külön életet él. Hatóságok a tájjelleg megőrzése miatt szigorúan megkövetelik a hagyományos tervek alapján épülő, tradicionális homlokzatú épületeket. Így maradhatott meg a vidék egységes arculata. A falvak rendezettek, takarosak, a porták tiszták, rengeteg a tanösvény, nem véletlenül olyan élénk errefelé a kerékpáros turizmus. A környék falvainak felfedezése szintén biciklivel a legkézenfekvőbb. Köveskál, Szentbékálla, Mindszentkálla, Kővágóörs, Salföld, Kékkút, Monoszló útba ejtésével körbejárhatjuk az egész Káli medencét, ráadásul közel van a zánkai, révfülöpi és a balatonrendesi strand.
 
Rónaság és Dél-Alföld
 
Európa egyik legnagyobb egybefüggő síkságán még mindig viszi a homokot a szél. A rónaság vályogházait leleményes fiatal vállalkozók üzemeltetik a falusi turizmus szabályainak megfelelően. A házak megmaradtak eredeti állapotukban, sok helyen még a döngölt padlót sem burkolták le. Az ide érkező turisták maguk húzzák a vizet a gémeskútból, és jófajta homoki bor isznak. Az itt nyaralók azt mondják, hogy végtelen szabadságérzet a pusztában lovagolni, ami közben mindenki egy kicsit Rózsa Sándornak képzelheti magát.
A vidék egyik leglátogatottabb látványossága a lovas tanyák után a Fehér tó. A szerecsen és dankasirályok mellett mintegy 280 madárfaj honos a Fehér-tói madárrezervátumban. Egyesek fészkelők, vagy átvonulók, mások csak téli vendégek ezen a vidéken. A turisták szerint a dél-alföldi tanyavilág és a Fehér-tó könnyen elérhető, meglepően szép, és igazi természet közeli élményt nyújt.
 
A Dél-Alföldöt felfedezni vágyók további kedvenc kiránduló helye Ópusztaszer. E település elsősorban a Nemzeti Történeti Emlékparkról ismert, azon belül is az ott található Feszty Árpád festette és róla elnevezett Feszty-körképről.

Ezen kívül kedvelt úti cél a Pallavicini-kastély, a Szer-monostora (ez egy romkert), valamint a Csillagösvény Labirintus is, ami egy tematikus sövénylabirintus és élménypark, illetve itt található az Erdők temploma, valamint egy turul-szobor is. 

 

Visegrád 

Visegrád a Közép-Dunántúli régió kikötővárosa, mely Magyarország egyik legkisebb, mégis egyik legszebb és legrégebbi települése. A város büszkesége, a Visegrádi Fellegvár a turisták körében szintén nagy népszerűségnek örvendő kulturális látnivaĺóink egyike. Érdekesség, hogy a ma látogatható vár nem az első, az 1250-1260 körül IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné által építetett kettős várrendszer a tatárjárás során Visegrád városával együtt szinte teljesen elpusztult.

A vár helyreállításáert tett első törekvések az 1870-es évekre tehetőek. Mára a Fellegvár sokak által látogatott lett, mindezt elősegítik a különféle kiállítások, valamint a minden évben megrendezésre kerülő Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok. 

 

Sopron

Biztos kikapcsolódást, kulturális élményforrást kínál Észak-nyugat Magyarország ismert települése, Sopron is. A hűség városa, Sopront, valamint az ezt övező Fertő-táj szépsége az idelátogatók számára biztosan nem okoz csalódást. A magyar történelmi múltat, az 1921-es népszavazás emlékét idézik Sopron városának szimbólumai, a Fő téren található Hűségkapu, valamint a Hűség városa szobor is. A múzeumok kedvelői szintén megtalálhatják itt, amire vágynak. A régi házak látványa és a számos múzeum nyújtotta élmény miatt Sopron a "Múzeumok városa" néven is ismert.

A várostól nem messze fekszik, a magyar-osztrák határon fekvő Fertő-tó, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park, amely kiváló lehetőségeket kínál a természetben bolyongani, túrázni vágyok számára is. 

 

Eger és az egri borvidék

Észak-Magyarország egyik kulturális központja Eger. A város jelentős oktatási és kultúrális központ is egyben, itt található Magyarország második legnagyobb bazilikája, az egri bazilika, az 1831–1836 között, klasszicista stílusban épült római katolikus székesegyháza, az egri érsekség főtemploma , valamint a hírhedt 1552-es ostrom során Dobó István védte Egri vár mindenképp megér egy látogatást.

De nem csak a kultúra iránt érdeklődők, de a borok kedvelői is gyakran fordulnak meg a városban. Az egri borospincék hangulata sok látogatót csábít ide. Eger az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik, az egri bikavér külföldi piacokon is nagy elismerésnek örvend. 

 

Pécs

Pécs városa, amely egyben az ország egyik legnagyobb települése is, az ország délnyugati részén, Horvátország közelében található. A város történelmi része a látogatók számára bepillantást enged az ország jeles történelmi múltjába, a török korba. A belvárosban sétálva török fürdő, templom és mecset tömkelege várja a látogatókat egy kis időutazásra. Pécs szimbólumát, az 1891-ben felszentelt Pécsi Székesegyházat sem érdemes kihagyni: „Aki mennyországot akar látni, jöjjön Pécsre.“

A túrázni vágyók számára sem okoz csalódást a város, kiváló kirándulási lehetőséget biztosít a Pécstől kicsit északra fekvő Mecsek Középhegység, amely számos látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat.