Közlekedési infó

 
Közúti közlekedés
 
Magyarország személy- és teherforgalmának legnagyobb része közúton történik. Az autópályák hossza 2015-ben 1581,8 km, első és másodrendű főutak hossza összesen 6940,8 km.
 
Autóval:  Magyarországnak összesen 31804, 5 km hosszú úthálózata van és 6 kiépített autópályával M0, M1, M2, M3, M4, M5, M6, M7), valamint a hozzá kapcsolódó gyorsforgalmi utakkal rendelkezik. Természetesen az autópálya használata díjköteles, a matrica minden benzinkúton és online is megvásárolható. 
 
Busszal: Magyarország nagyon jól kiépített belföldi buszhálózattal rendelkezik, mellyel az ország minden pontja elérhető. Budapesten három fontos buszpályaudvar található: Erzsébet tér busz terminál - Nyugat-Magyarország irány Népstadion busz terminál - Kelet-Magyarország irány Árpád híd busz terminál - Dunakanyar irány Link: Volánbusz Rt. és menetrend
 
Városi közlekedés: A városok tömegközlekedése fejlett, buszok, trolik és néhány nagyvárosban (Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc) villamosok biztosítják a zavartalan közlekedést. Budapesten metró, földalatti és HÉV is rendelkezésre áll.
 
Sebességkorlátozás gépkocsik és motorok részére: 
- Autópálya 130 km/ó
- Autóút 110 km/ó
- Főútvonal 90 km/ó
- Lakott terület 50 km/ó
 
Vezetéshez és autóhoz szükséges iratok:
- Jogosítvány
- Forgalmi engedély
- Kötelező biztosítás
- Zöldkártya
 
Közlekedéssel kapcsolatos árak:

Autópálya matrica ára: 2975 Ft/ 10 nap
1 liter benzin: 321,2 Ft
1 liter diesel olaj: 305,1 Ft

Taxi 450 + 280 Ft/km
Busz, metró vonaljegy ár 350 Ft

 

Vasúti közlekedés

Magyarországon a vasút – a közút után – a második legjelentősebb közlekedési ág. Magyarország vasútvonalai fontos átmenő forgalmat bonyolítanak le mind észak–déli, mind kelet–nyugati irányban. Az ország kis mérete ellenére hét országgal is szomszédos, valamennyivel van vasúti kapcsolata. A Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) Pályavasúti Üzletága kezeli Magyarország vasúti infrastruktúrájának jelentős részét, leszámítva a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) által üzemeltetett Helyiérdekű vasutat (HÉV), a Győr-Soproni-Ebenfurti Vasutat (GYSEV) és a legtöbb kisvasutat. Az általa kezelt vonalak hossza 8057 km, ebből 7802 km a normál nyomtávolságú, 36 km széles nyomtávolságú (Záhony-Eperjeske térségében), 219 km pedig keskeny nyomtávolságú vonal.

Magyarország legjelentősebb pályaudvarai a MÁV kezelésében vannak, például Budapesten a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar, vagy Miskolcon a Tiszai pályaudvar. A hazai vasúti infrastruktúra legnagyobb üzemeltetőjeként a MÁV kezeli a legtöbb hazai vasútállomást is. Az egykor a MÁV központi pályaudvarának épült Keleti pályaudvar az ország legnagyobb személypályaudvara.

A vasúthálózat csomópontja Budapest. A három nagy vasúti pályaudvarról (déli, keleti, nyugati) az ország bármely részére eljuthatunk. A fővárosból Magyarország minden nagyobb városába indulnak intercity és expressz vonatok, melyek viszonylag gyors és kényelmes módját kínálják az utazásnak.

Link: MÁV online menetrend és menetjegyárak - http://elvira.mavinformatika.hu/

 

Vízi közlekedés

A magyar tengeri hajózás, amely kizárólag az árufuvarozásra koncentrálódott, erősen visszaszorult. Magyarország számára a vízi közlekedés – a tengerektől való távolság miatt – alapvetően a belvizeken történő hajózást jelenti. Ma már külföldi kikötőkre telepített tengeri flottával sem rendelkezünk, s nem funkcionál az egyébként elvileg igen hatékonyan működtethető Duna-tengeri hajózás sem.

Magyarországnak két tengerjáró hajója van, amit az orosz államadóság törlesztéseként kapott. Magyarország nagyhajózásra alkalmas vízi útjainak hossza körülbelül 1600 km. Ennek 85%-a állandóan, 15%-a időszakosan hajózható.

A vízi úthálózat hosszának 53%-a a Duna vízgyűjtő területéhez, 47%-a pedig a Tiszáéhoz tartozik. Belvízi hajóinkkal a Duna-delta (Fekete-tenger) és a Rajna torkolat (Északi-tenger) kikötőibe tudunk szállítmányokat eljuttatni. A Duna-Majna-Rajna víziút rendszer teljes hajózható hossza Rotterdamtól Szulináig 3505 km.

Hajóval Magyarországon

Dunai hajózás:

Budapest - Dunakanyar menetrendszerű járat

Városnézések Budapesten - lásd programajánlatok
- biztosítja a Magyar Hajózási Rt. (link: http://www.mahartfreeport.hu/)

Balatoni hajózás:

Menetrendszerű hajó és komp járatok, szórakoztató hajóutak
- biztosítja a Balatoni Hajózási Rt. (link: http://www.mahartfreeport.hu/)

 

Légi közlekedés

Magyarország nemzetközi repülőterei:

Budaspesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (BUD) 

Debreceni nemzetközi repülőtér (DEB)

Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtér (SOB)

Győr-Pér repülőtér (QGY)

Pécs-Pogány repülőtér (PEV)

 

Külföldi aerolíniák:

Wizz air (https://wizzair.com)

Aeroflot (www.aeroflot.org)

Air Ukraine (www.ukraine-international.com)

Czech Airlines (www.csa.cz)

Tunis Air (www.tunisair.com.tn)

Tyrolean Airways (www.tyrolean.at)

Lufthansa (www.lufthansa.com)

Easy Jet (www.easyjet.com)

Austrian Airlines (www.aua.com)

Ryanair (www.ryanair.com

Aeromost Kharkov (www.aeromost.com)