Közép-Magyarország

 
Közép-Magyarország 
 

Közép-Magyarország a hét magyarországi statisztikai régió egyike. Pest megye és Budapest főváros alkotja. Központja Budapest. Az ország legfejlettebb régiója.

 

Terület: 6 916,16 km2

Teljes népesség: 2 965 413 fő (2014 január)

Népsűrűség: 429 fő/km2

Régióközpont: Budapest

Megyei jogú városok: Budapest, Érd

Legmagasabb pont: Csóványos (938 m)

 

Természetföldrajz

- Általános földrajzi elhelyezkedés

  Közép-Magyarország Magyarország középső részén található. Északról Szlovákia és Nógrád megye, keletről Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék, délről Bács-Kiskun megye, nyugatról Fejér és Komárom-Esztergom megyék határolják. Székhelye Budapest. Itt található Magyarország földrajzi középpontja, Pusztavacstól 1km-re északkeletre, természetvédelmi területen.

- Felszín, domborzat

  Területe igen változatos, hegység és dombság éppúgy található itt, mint síkság. A megye legmagasabb pontjai a Csóványos (939 m), a Pilis (757 m) és a Dobogó-kő (700 m).

Pilis-tető

- Éghajlat

  Változatos domborzata következtében a megye éghajlata is változatos. Nagyok a különbségek a csapadék és a napos órák száma tekintetében is.
   
- Vízrajz

  A Duna magyarországi szakaszának kb. negyede ezen a területén található. További nagyobb folyóvizei az Ipoly, amely a Duna egyetlen jelentős Pest megyei mellékfolyója, valamint a Galga és a Tápió, amelyek a Tisza mellékfolyói. Közép-Magyarország legnagyobb állóvizét a délegyházi tórendszer alkotja.

Dunakanyar Visegrádnál

- Élővilág, természetvédelem

  A Duna és a kisebb folyók mentén jelentős ártéri ligeterdők találhatóak. A hegyvidéki erdőkben gímszarvasok, őzek és vaddisznók jelentős állománya él, a Börzsönyben előfordul muflon is. Az alföldi területek jellegzetes állatai a mezei nyúl, a fogoly, a fácán és a fürj.
  A természetvédelmi területek közül a megyében található a Kiskunsági Nemzeti Park 5000 hektáros része, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park jelentős hányada.

 

Demográfia

  A régiónak 55 városban és 133 községben összesen 2 965 413 lakosa van, amely az alábbiak szerint oszlik el a két megye között: Budapest 1 744 665 fő és Pest megye 1 220 748 fő (Forrás: KSH 2014).

  Pest megye az ország legnagyobb lélekszámú megyéje. Mivel a megye a fővárost teljesen körülveszi, a teljes budapesti agglomeráció a megyében található, ennek köszönhető a népesség magas száma.
  Budapesten a 2013-as adatok alapján 1 744 665 ezer ember él, ami Magyarország népességének a 17%-a. Budapest az ország legsűrűbben lakott települése is, 2014 januárjában egy km²-en 3322 ember élt, amely az országos átlag több mint harmincszorosa. Az egyes városrészek eltérő szerkezetéből, funkciójából adódóan a kerületenkénti népsűrűség széles skálán mozog.

 

 - Társadalmi-gazdasági élet

    Budapest világvárossá fejlődésében az iparnak kiemelkedő szerepe volt, 1910-ben a magyar főváros még a munkás elővárosok nélkül is döntően ipari város volt, dolgozóinak 45,2%-a ipari munkás volt.
    Budapest iparában manapság szinte valamennyi ágazat képviselteti magát. Főbb termékei a híradás- és számítástechnikai eszközök, az elektromos gépek, az izzólámpák, a fénycsövek (Tungsram). A gyógyszeripar nagy múltú központjai: Egis, Chinoin, Richter Gedeon. A fővárosban alacsony az ipari vállalkozások aránya, az ipar folyamatosan kitelepül az agglomerációba. A nagyiparban a fővárosiak 8,2%-a dolgozik.
    A főváros a tercier ág országos központja. Itt bonyolódik a nemzetközi pénzforgalom 90%-a, az ingatlanközvetítés, a reklámtevékenység, a gazdasági tanácsadás 60%-a. Így a kereskedelem, logisztika elég fejlett a fővárosi régióban.
    A szolgáltatási ágazatban pedig kiemelkedő jelentőségű a turizmusra épülő vendéglátóipar. Több mint ezer étterem, kávéház és szórakozóhely várja a vendégeket, ahol a magyar konyha és a nemzetközi gasztronómia fogásai mellé a legjobb magyar borok kerülnek az asztalra.

Budapest

 - Turizmus

  Közép-Magyarország az ország társadalmi-gazdasági életlben elfoglalt helyét illetően a legjelentősebb régió. Turisztikai szempontból az ország leglátobatottab régiója.

 

Budapest

  A Budai Vár és a Duna-part 1987 óta, az Andrássy út és történelmi környezete, valamint a b és a Hősök tere 2002 óta a világörökség része.
    Turisztikai szempontból is jelentős látnivalók Budapest legrégibb hídjai: a Széchenyi lánchíd, a Margit híd és a Szabadság híd, valamint az Erzsébet híd, amely modern kialakítása ellenére a városkép meghatározó elemévé vált. A turisták kedvelt célpontjai a legnagyobb közparkok: Pesten a Városliget és a Népliget, Pest és Buda között pedig a Duna két parkosított szigete, a Margit-sziget és az Óbudai-sziget.

Óbudai-sziget

    Budapest világhírű gyógyfürdőváros, Budapest gyógyfürdői a gyógyturizmus kedvelt célpontjai. A különleges összetételű gyógyvizet tíz gyógyfürdő hasznosítja, amelyek többsége egyben műemlék és turisztikai látványosság is.
    A város legfelkapottabb és leghíresebb bevásárlóutcája a Váci utca, ahol a legtöbb világmárka képviselteti magát. Ezenkívül egyre divatosabb bevásárlóutca az Andrássy útnak a Belvárostól az Oktogonig futó része. 

  A vásárcsarnokok közül a Központi Vásárcsarnok a legnépszerűbb a külföldi turisták körében. Vásárcsarnokok találhatók még a Rákóczi téren, a Batthyány téren, a Klauzál téren, a Hunyadi téren és a Hold utcában. A divat kedvelői számára is óriási választékot kínál fővárosunk, a kis butikok mellett nagy népszerűségnek örvendenek a különböző bevásárlóközpontok és plázák is. Hogy csak néhányat említsünk: mind turisták, mind a főváros lakosai által szívesen látogatott a WestEnd Bevásárlőközpont, az Allee, az Aréna Pláza, a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, a MOM Park, és még sorolhatnánk.

Pest megye

  A megye képes állandóan kellemes meglepetéseket nyújtani, hiszen míg a megye egyik vége a Dunakanyar “fent”, a Kárpát-medence talán legszebb hegyvidéke a Pilisi-hegység addig a másik végen “Alföld kapuja”, a található.

Visegrádi vár

  Gyakran érezhetjük úgy: megismerhetetlenül nagy a megye és végtelen számú kalandot rejt. Járhatjuk útjait, nézhetjük tájait, csodálhatjuk kulturális örökségét akár éveken át, mégis mindig új felfedezni, megismerni és megszeretni valót kínál nekünk.
  Egyedi táji-természeti adottságok, ritka növények, állatok, - flóra és fauna - melyek méltán világhírűek, hiszen sehol máshol nem fordulnak elő.

Forrás:
http://www.tourinform.pestmegye.hu/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pest_megye
http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9p-Magyarorsz%C3%A1g

Közép-Magyarország 1 Közép-Magyarország 2 Közép-Magyarország 3 Közép-Magyarország 4 Közép-Magyarország 5 Közép-Magyarország 6