Mezőtúri kistérség

Jász-Nagykun-Szolnok megye, amely az Észak-Alföld régióba tartozik, közigazgatási egység Magyarországon. Kelet-Magyarország középső részén található, a Tisza által kettéosztva. Északról Heves és egy rövid szakaszon Borsod-Abaúj-Zemplén megye határolja, keletről Hajdú-Bihar és Békés megyék, délről Csongrád megye, délnyugatról Bács-Kiskun megye, nyugatról Pest megye. Megyeszékhely: Szolnok.
A megye az Alföldön terül el, teljes területe síkság.

Történelem:

A megye közvetlen elődje Jász-Nagykun-Szolnok vármegye volt, amely ezen a néven az 1876. XXXIII. törvénycikk alapján jött létre a korábbi Jászság és Nagykunság területéből, valamint Külső-Szolnok vármegyéből. Korábban a Bach-korszakban már-már megalakult nagyjából ugyanez a közigazgatási egység, annak jellege azonban csak ideiglenes volt.

A megye nevének „Jász-”, valamint „Nagykun-” része a korábban etnikai, majd területi alapon nyugvó kiváltságokat élvező tájegységek nevéből (lásd: jászok és kunok), valamint a Szolnok szóból ered. Ez utóbbi eredete vélhetően a Szent Gellért legendában is szereplő Szaunik ispán nevére vezethető vissza, Zounok alakban először 1075-ben fordul elő földrajzi névként. 1950-ben a korábbi Heves vármegye Tiszától keletre fekvő területe (Tiszafüred és környéke) is Jász-Nagykun-Szolnok megye része lett.

Jász-Nagykun-Szolnok megyére jellemző földrajzi pontjai:

Szélső települések égtájak szerint:
- a megye legészakibb települése Jászárokszállás (Jászberényi kistérség),
- a megye legdélibb települése Szelevény (Kunszentmártoni kistérség),
- a megye legkeletibb települése Karcag (Karcagi kistérség),
- a megye legnyugatibb települése Jászfényszaru (Jászberényi kistérség).

Kistérségei:

Jászberényi kistérség
Karcagi kistérség
Kunszentmártoni kistérség
Mezőtúri kistérség
Szolnoki kistérség
Tiszafüredi kistérség
Törökszentmiklósi kistérség

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1 Jász-Nagykun-Szolnok megye 2 Jász-Nagykun-Szolnok megye 3 Jász-Nagykun-Szolnok megye 4 Jász-Nagykun-Szolnok megye 5 Jász-Nagykun-Szolnok megye 6
Névsorrend változtatása Web Polgármester
Kétpó www.ketpo.hu Keresztes Péter Pál
Mesterszállás www.mesterszallas.hu Kiss Gábor
Mezőhék www.mezohek.hu Fórizs Ágnes Karolina
Mezőtúr www.mezotur.hu Herczeg Zsolt
Túrkeve www.turkeve.hu Vida Tamás