Polgári kistérség

Hajdú-Bihar megye Magyarország egy megyéje az Észak-Alföld régióban. Az ország negyedik legnagyobb megyéje. A megye székhelye Debrecen.

Természeti földrajzi szempontból a megye nem egységes, a szomszédos tájak áthúzódnak területére. Északkeleti részét a homokbuckás Nyírség dél-nyírségi résztája alkotja. Közepén észak-déli irányban húzódik a Hajdúság két kistája: a Hajdúhát és a tulajdonképpeni Hajdúság. Nyugati részét a Közép-Tisza-vidék egyik tájegysége, a Hortobágy foglalja el. Déli pereme, a Berettyó-Körös-vidék átnyúlik a megye közigazgatási határain.

Történelem:

A mai Hajdú-Bihar megye létrejötte viszonylag újkeletű, hiszen jelenlegi közigazgatási kereteinek a kialakítására alig több mint fél évszázada, az 1950-es megyerendezés során került sor. A megyét alkotó területrészek, korábbi közigazgatási egységek és települések története azonban annál hosszabb múltra tekint vissza, kialakulása valójában hosszú és sajátos történelmi folyamat eredménye. A megye területe három, alapvetően különböző történelmi fejlődéspályára visszatekintő földrajzi egységből tevődik össze, így külön kell kezelni Debrecen, a Hajdúság és Bihar történetét.

Hajdú-Bihar megye 539 507 lakosával Magyarország negyedik legnagyobb megyéje.
Hajdú-Bihar megyében az átlagosnál kevesebb a településszám, hiszen itt mindössze 81 település található, melyből a megyeszékhely, Debrecen megyei jogú város, 20 város, 10 nagyközség, 51 pedig község (2014-ben). A megye négy legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű városa Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló. A települések átlagos népességszáma mintegy 7000 fő, ami a vidéki átlag több mint kétszerese. Ez egyrészt Debrecennek a maga 200 ezer feletti lakos számával, valamint a megye északi felén található nagy határú és nagy népességszámú településeknek köszönhető.

Hajdú-Bihar megyére jellemző földrajzi pontjai:

Szélső települések égtájak szerint:
- a megye legészakibb települése Tiszagyulaháza (Polgári kistérség),
- a megye legdélibb települése Komádi (Berettyóújfalui kistérség),
- a megye legkeletibb települése Fülöp (Hajdúhadházi kistérség),
- a megye legnyugatibb települése Egyek (Balmazújvárosi kistérség).

Kistérségei:

Balmazújvárosi kistérség
Polgári kistérség
Berettyóújfalui kistérség
Debreceni kistérség
Derecske–Létavértesi kistérség
Hajdúböszörményi kistérség
Hajdúhadházi kistérség
Püspökladányi kistérség

Hajdú-Bihar megye 1 Hajdú-Bihar megye 2 Hajdú-Bihar megye 3 Hajdú-Bihar megye 4 Hajdú-Bihar megye 5 Hajdú-Bihar megye 6
Névsorrend változtatása Web Polgármester
Folyás www.folyas.hu Magyar Sándor
Görbeháza www.gorbehaza.hu Giricz Béla Lászlóné
Polgár www.polgar.hu Tóth József
Tiszagyulaháza www.tiszagyulahaza.hu Mikó Zoltán
Újszentmargita www.ujszentmargita.hu Csetneki Csaba
Újtikos www.ujtikos.hu Takács József