Mosonmagyaróvári kistérség

Győr-Moson-Sopron megye, amely a Nyugat-Dunántúl régióba tartozik, az ország északnyugati részében található. Északról a Duna és Szlovákia, keletről Komárom-Esztergom megye, nyugatról Ausztria, délről Veszprém megye, délnyugatról Vas megye határolja. Székhelye: Győr. A nyugati határvonal zegzugosan halad. A Fertő tótól keletre a Hanság területén Ausztria mélyen benyúlik Magyarország területére. Ugyanakkor Sopron környékén úgy húzták meg a trianoni határt, hogy a város és környéke félszigetszerűen nyúlik be a mai Ausztria területére.

Győr-Moson-Sopron megye területe 4208 km², Magyarország területének 4,5%-a. Fele akkora, mint hazánk legnagyobb megyéje, kétszerese a szomszéd Komárom-Esztergom megyének. A megye területén kb. 450 000 ember él.

A megye területén haladnak keresztül a Közép- és Nyugat Európával összekötő fontos útvonalak. Itt halad a kettős vágányú Budapest-Bécs vasútvonal az M1-es autópálya, és Nyugat felé létesít kapcsolatokat a Duna mind nagyobb fontosságú vízi útja.

A nyugati fekvés mindig fontos volt a megye kereskedelmének, mezőgazdaságának, iparának közlekedésének és kulturális életének fejlődésére. Napjainkban a turizmus alakulásában, különösen a kishatár menti forgalomban játszik nagy szerepet.

Győr-Moson-Sopron megye három tájegység találkozásánál fekszik, ezek: a Dunántúli-középhegység (Sokorói-dombság), az Alpokalja és a Kisalföld.

Legmagasabb pontja a Bakonyban található Kőris-hegy, (709 m).Ez egyben Veszprém megye legmagassabb pontja is, mert itt húzódik a megyehatár.

Történelme:

A megye területe az őskor óta lakott. A római korban a Duna mentén itt húzódott a Pannóniát védő limes, és itt vezetett észak-déli irányban a Borostyánút.
A Magyar Királyság történelme során a mai megye területe öt vármegye, Győr, Sopron, Moson, Pozsony és Veszprém között oszlott meg. A trianoni békeszerződés után 1923-ban Győr, Moson és Pozsony vármegyék megmaradt részeit Győr, Moson és Pozsony k.e.e. (közigazgatásilag egyelőre egyesített) vármegye néven összevonták, ennek neve 1945-1950 között Győr-Moson volt.

A mai megye az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, amikor Győr-Moson megye és Sopron megye egyesültek. Az utóbbiból ugyanakkor a Csepregi járás déli részét (a mai Csepreg, Bő, Bük, Chernelházadamonya, Horvátzsidány, Iklanberény, Kiszsidány, Lócs, Mesterháza, Nagygeresd, Nemesládony, Ólmod, Peresznye, Sajtoskál, Simaság, Tompaládony, Tormásliget) Vas megyéhez csatolták. Ekkortól Győr-Sopron megye volt a megye neve 1990-ig, amikor átnevezték Győr-Moson-Sopronra.

További területi változást eredményezett 1990 után, hogy három hullámban összesentizenegy, előzőleg Veszprém megyéhez tartozott község csatlakozott Győr-Moson-Sopron megye területéhez (Csikvánd, Gyarmat és Szerecseny 1992. január 1-jén, Bakonypéterd és Lázi 1999. június 30-án, továbbá Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Fenyőfő, Románd, Sikátor és Veszprémvarsány 2002. október 10-én).

Győr-Moson-Sopron megyére jellemző földrajzi pontjai:

Szélső települések égtájak szerint:
- a megye legészakibb települése Rajka (Mosonmagyaróvári kistérség),
- a megye legdélibb települése Fenyőfő (Pannonhalmai kistérség),
- a megye legkeletibb települése Mezőörs (Győri kistérség),
- a megye legnyugatibb települése Sopron (Sopron–Fertődi kistérség).

Kistérségei:

Csornai kistérség
Győri kistérség
Kapuvár–Beledi kistérség
Mosonmagyaróvári kistérség
Pannonhalmai kistérség
Sopron–Fertődi kistérség
Téti kistérség

Győr-Moson-Sopron megye 1 Győr-Moson-Sopron megye 2 Győr-Moson-Sopron megye 3 Győr-Moson-Sopron megye 4 Győr-Moson-Sopron megye 5 Győr-Moson-Sopron megye 6
Névsorrend változtatása Web Polgármester
Ásványráró www.asvanyraro.hu Tatainé Popp Rita
Bezenye www.bezenye.hu Kammerhofer Róbert
Darnózseli www.darnozseli.hu Fazekas Zoltán
Dunakiliti www.dunakiliti.hu Kovács Andor Tamásné
Dunaremete www.dunaremete.hu Marovics Géza
Dunasziget www.dunasziget.hu Cseh Benjamin Csaba
Feketeerdő www.feketeerdo.hu Novák András
Halászi www.halaszi.hu Majthényi Tamás
Hédervár www.hedervar.hu Szabóné Németh Ágnes
Hegyeshalom www.hegyeshalom.hu Szőke László
Jánossomorja www.janossomorja.hu Lőrincz György
Károlyháza www.karolyhaza.hu Szép Károly
Kimle www.kimle.hu Eller Gizella
Kisbodak www.kisbodak.hu Bertalan Péter Zoltán
Lébény www.lebeny.hu Kovács Gábor
Levél www.level.hu Kiss Béla
Lipót www.lipot.hu Tóth József Péter
Máriakálnok www.mariakalnok.hu Dr. Tóásóné Gáspár Emma
Mecsér www.mecser.hu Csaplár Zoltán
Mosonmagyaróvár www.mosonmagyarovar.hu Dr. Árvay István
Mosonszentmiklós www.mosonszentmiklos.hu Bedő Csaba
Mosonszolnok www.mosonszolnok.hu Török Sándor
Mosonudvar www.mosonudvar.hu Rinczki Lajos András
Püski www.puski.hu Makai Jenő
Rajka www.rajka.hu Kiss Vince