Szentesi kistérség

Csongrád megye, amely a Dél-Alföld régióba tartozik, Magyarország délkeleti részén található. Északról Jász-Nagykun-Szolnok megye, keletről Békés megye, délről Románia és Szerbia, nyugatról Bács-Kiskun megye határolja. A Tisza szeli ketté, székhelye Szeged.

Csongrád megye az ország legalacsonyabb területe, teljes egészében síkság. A megye legmagasabb pontja az öttömösi Szerelem-domb (128 m), legalacsonyabb pontja Szegeden a gyálaréti „Lúdvár” (75,8 m).

Történelem:

Csongrád megye mai területe az 1950-es megyerendezéskor alakult ki, amikor hozzácsatolták a megszűnő Csanád megye Torontáli (Kiszombori) járását és Központi (Makói) járását – kivéve az egykori Nagykopáncs községet, amely ma Tótkomlós része –, illetve Békés megyéhez csatolták Kardoskút községet, amely abban az időben alakult Hódmezővásárhely határából.

A megye székhelyét ekkor helyezték Szentesről Hódmezővásárhelyre, majd onnan 1962-ben Szegedre. A jó minőségű termőföldnek és a kedvező éghajlatnak köszönhetően Csongrád megye átlag feletti mezőgazdasági potenciállal rendelkezik. Csongrád megye adja az ország mezőgazdasági termelésének 6,2%-át. Jelentős szerepet tölt be a megye gazdaságában, részesedése a megye bruttó hozzáadott értékéből meghaladja 7%-ot (országos szinten nem éri el a 4%-ot).

A vetésszerkezeten belül meghatározó volt és maradt a gabonatermesztés súlya (60-70 százalék körüli). A búza és kukorica mögött a harmadik legnagyobb területen termelt napraforgó szerepe erősödik, a cukorrépáé - a térség cukorgyárainak bezárásával - folyamatosan gyengül. A vöröshagyma, a fűszerpaprika-, a gyökérzöldség-, és a fokhagymatermelés terén az országos termelés felét a megye tájkörzetei (Makó, Szeged) adják.

Csongrád megyére jellemző földrajzi pontjai:

Szélső települések égtájak szerint:
- a megye legészakibb települése Nagytőke (Szentesi kistérség),
- a megye legdélibb települése Kübekháza (Szegedi kistérség),
- a megye legkeletibb települése Pitvaros (Makói kistérség),
- a megye legnyugatibb települése Pusztamérges (Mórahalmi kistérség).

Kistérségei:

Csongrádi kistérség
Hódmezővásárhelyi kistérség
Kisteleki kistérség
Makói kistérség
Mórahalomi kistérség
Szegedi kistérség
Szentesi kistérség

Csongrád megye 1 Csongrád megye 2 Csongrád megye 3 Csongrád megye 4 Csongrád megye 5 Csongrád megye 6
Névsorrend változtatása Web Polgármester
Árpádhalom www.arpadhalom.hu Szarka Attila
Derekegyház www.derekegyhaz.hu Szabó István
Eperjes www.eperjes.hupont.hu Kós György Gergő
Fábiánsebestyén www.fabiansebestyen.hu Dr. Kós György
Nagymágocs www.nagymagocs.hu Szebellédi Endre István
Nagytőke www.nagytoke.hu Varga Lászlóné
Szegvár www.szegvar.hu Gémes László
Szentes www.szentes.hu Szirbik Imre