Általános infó

 
Magyarország, hivatalos nevén a Magyar Köztársaság független, demokratikus állam Közép-Európában, a Kárpát-medencében. Határai: északon Szlovákia, északkeleten Ukrajna, keleten és délkeleten Románia, délen Szerbia, délen és délnyugaton Horvátország, délnyugaton Szlovénia, nyugaton Ausztria határolja. Az országnak nincs tengerpartja.

Fővárosa és legnagyobb városa Budapest. Nagyobb (100 000 lakos fölötti) városai még – népesség szerint csökkenő sorrendben – Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét.

Az ország egyebek között 1996 óta az OECD, 1999 óta a NATO, 2004 óta az Európai Unió, 2007. december 21. óta pedig a schengeni övezetnek is tagja, valamint egyik alapítója az úgynevezett Visegrádi Együttműködés szervezetnek.

 
Fekvése: Magyarország a keleti félgömb 16° és 23° hosszúsági körei között és az északi félgömb 45° és 49° szélességi körei között, nagyjából Európa közepén helyezkedik el, a Kárpát-medencében. Tőle csaknem egyforma távolságra van az Atlanti-óceán és az Urál-hegység, illetve a Földközi-tenger és az Északi-tenger. Az országnak nincs közvetlen tengerpartja, legközelebb az Adriai-tengerhez fekszik, körülbelül 300 kilométer távolságra.
Területe: 93 030 km², amellyel az országok méret szerinti rangsorában a középmezőnyben helyezkedik el. 
 
 
Határai: Az államhatár hossza 2246 kilométer. Ebből Szlovákiára 679, Ukrajnára 137, Romániára 453, Szerbiára 164, Horvátországra 355, Szlovéniára 102 és Ausztriára 356 km jut.
 
 
Nyugaton Ausztriával, északon Szlovákiával, északkeleten Ukrajnával, keleten Romániával, délen a volt Jugoszlávia utódállamaival, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával határos.
 
Domborzata: Az ország területén nincsenek nagy szintkülönbségek, legalacsonyabb pontja tengerszint felett 75,5 méter, amit Szegedtől délre, Gyálaréten mértek, legmagasabb pontja pedig tengerszint felett 1014 méter, a Mátra Kékes nevű csúcsán található.

Az ország természetföldrajz szempontjából hat nagytájra osztható, ezek az Alföld, a Kisalföld, az Alpokalja, a Dunántúli-dombság, a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység.

 
Éghajlat:  Magyarország három éghajlati terület határán helyezkedik el; időjárását a keleti nedves kontinentális, a nyugati óceáni és a déli-délnyugati mediterrán hatás alakítja.

Az évi középhőmérséklet +8–12 °C, amelynek viszonylag magas, 20–25 °C-os az ingadozása. A hőmérséklet átlagos értéke januárban a legalacsonyabb, −4–7 °C, júliusban a legmagasabb, 25–30 °C. A napsütéses órák száma évente 1700–2100 óra között van; ez az Alföldön a legmagasabb és a hegyvidéken a legkisebb, ami fontos tényező a mezőgazdaság szempontjából. Az évi átlagos csapadékmennyiség 500–1000 mm, az Alföldön 500–600 mm, a hegyvidéken 800–1000 mm. Az északnyugati szél az uralkodó hazánkban.

A valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 35°C-ot 1940. február 16-án Görömbölytapolcán, Miskolc közelében regisztrálták. A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, 41,9°C-ot 2007. július 20-án Kiskunhalason mérték.

 
Vízrajz: A Kárpát-medence csaknem teljes egészében a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik. Magyarország azonban nemcsak édesvízben, de hévizekben is gazdag, sőt Európa hévízben leggazdagabb tájegység.  Az ásványi anyagokban dús gyógyvizek hőmérséklete olykor a 70 °C-ot is meghaladja.
 
Élővilág, természetvédelem:  Magyarország állatvilágát tekintve az egyik leggazdagabb ország Európában. Az eredeti állapotában fennmaradt növény- és állatvilág védelmére Magyarországon 10 nemzeti parkot, 38 tájvédelmi körzetet, 142 országos természetvédelmi területet, egy természeti emléket (Aggtelek-Rudabánya-Szendrő alapszelvények) és 1125 önkormányzatok által védett természeti területet hoztak létre eddig, összesen 816 008 hektáron.
 
Szélső pontok magasság szerint: az ország legmagasabb pontja 1014 méterrel a mátrai Kékes tető , az ország legmélyebb pontja pedig 75,5 m, amely a Szegedhez tartozó Gyálarét területén található.
 
Szélső pontok égtájak szerint: az ország területének legészakibb pontja Füzér község területén, Lászlótanya közelében található, míg az ország területének legdélibb pontja Beremend község területén, az ország legkeletibb pontja Garbolc község területén, az ország legnyugatibb pontja pedig Felsőszölnök község területén van. 
 
Szélső települések égtájak szerint: az ország legészakibb települése Hidvégardó (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), az ország legdélibb települése Kásád (Baranya megye), az ország legkeletibb települése Garbolc (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), az ország legnyugatibb települése pedig Felsőszölnök (Vas megye). 
 
 
 
Kékes tető - az ország legmagasabb pontja Az ország közepe - Pusztavacs község területén Hortobágy Parlament Hősök tere Operaház